Учебна програма на Роботиката за деца

Структура на курсовете

Учебният план в Училището по Роботика е разработен за различни възрастови групи. За всяка възраст материалът се преподава в модули от по 14 занятия, като знанията и уменията се надграждат и натрупват.
След преминаването на първите 4-5 модула от програмата всеки Робопартанец придобива по-практичен поглед върху науката и прави първите си крачки в света на роботите. Учениците могат сами да си поставят цели и да ги реализират чрез роботите, докато курсът на обучение продължава да ги въвежда в Състезателна Роботика, Програмиране и Технологии.

Има ли смисъл децата да учат роботика, програмиране, технически науки?

Роботиката е сред най-подходящите начини да запознаем учениците с технически науки като физика, математика, информационни технологии и програмиране. Часовете по роботика протичат забавно и интересно, докато учениците трупат познания в различните научни области. Робопартанците програмират самостоятелно роботите и така неусетно и с много интерес успяваме да предадем познание по програмиране, конструиране, роботика, технически науки. Познания, които определено отварят много врати в ерата на бързо развиващото се информационно общество.

В началните курсове ученици работят с комплекти LEGO Mindstorms, а в напредналите и с други технологии. Чрез LEGO роботите бързо се създават и тестват различни конструкции. Учениците се запознават с основните физични и инженерни концепции. Правят първите си стъпки в програмирането, използвайки софтуер, който е специално разработен за ученици.

Собствена система за управление учебното съдържание

Всеки вече си мисли, че може да дава технически задачи на деца. Само при нас задачите са изградени около история, така че на учениците да им е забавно и интересно, и да искат да се справят със задачата за да видят какво ще стане, а не за да получат оценка. Разработваме собствена и уникална учебна програма от ден първи през 2010-та година, защото и тогава и сега няма стандартизирана учебна програма как се преподава роботика на деца. Ежедневните реакции на учениците и отзивите на родителите ни потвърждават, че я изграждаме правилно.

За да управляваме лесно съдържанието си и за да могат и още десетки организации по целия свят да го използват, изградихме собствена платформа за достъп до уроците и до видео материалите ни наречена FLLCasts. Хилядите ни потребители са доказателство, че и нея я изграждаме правилно.