КорабоТ – робот кораб

Идеята за робота се роди малко преди премиерата на Карибски Пирати 4. Бяхме поканени от Лего клуба в България http://lebgo.org и заедно измислихме робота кораб

КорабоТ
Разработван отКирил Митов, Камен Даалийски, Камен Брестнички, Ивайло Савов
СтатусПлава при попътен вятър от фотони
МестонахождениеАкустирал в училището по роботика
Профил
ТипМобилен робот, Красив и доста умен
Кодово наименованиеR-02 Никита
ПредназначениеИзложения, външен робот, забавления, сложно програмиране
Основни характеристики
Спасителни лодки1
Сензори3 светлинни
Начин на работаФотонен вятър
Език за програмиранеNXC
Сорс код на програматаship.pdf, ship1.pdf, ship2.pdf, ship3.pdf

Корабът Никита участва в изложения и представяния. Изглежда добре, със стабилна задна част и невероятно платно. Използва светлината като попътен вятър. Когато светлината идва от задната му страна корабът тръгва напред. Когато идва от дясно, прави завой на ляво и обратното. Всичко това се случва постепенно и скоростта на завиване и вървене зависят от интензитета на светлината. Разработени са четири програми. Всяка от тях се държи по различен начин в зависимост от фенерите, с които разполагате, осветеността на помещението и реакциите, които очаквате. 3 от програмите са достатъчно умни да се калибрират автоматично спрямо светлината от лампи, слънце и други странични източници. Представяме ви някои снимки показващи развитието му:

Comments (2)

Станимир Костадинов Станев

Аз мисля, че роботиката трябва да се популяризира не само във Варна и София, но и в други градове в България. Защо не например и в Бургас, Пловдив, Русе, Разград, Шумен … ?

Здравейте,

Хора няма. Хора :). Къде са хората на място, които да искат да направят нещо смислено, да го финансират с време и пари, да се посвевят за няколко дни от седмицата и да го сбъднат.

Някой трябва да свърши мръсната работа. Затова го няма училището в повече градове. Не сме намерили тези хора. Все още.

Leave a comment