Вграждане на компютър Raspberry PI в количка с дистанционно управление, свързване и електрониката и разработката на Python програми, Shell скриптове, мобилни приложения и изкуствен интелект за управление и отдалечен контрол на тази количка.

Как така „перфектен технически курс“? Има ли въобще такова нещо?

Да има. Отне ни известно време да го измислим, но в момента го имаме. Целта на курса е да се построи количка робот. Взима се готова количка с дистанционно управление, маха се електрониката й, и на мястото на електрониката поставяме наш малък компютър. Разработваме няколко програми и мобилни приложения, за да контролираме и програмираме количката отдалечено.

Поредицата от модули са подходящи за участници 10+, 16+, 21+, 35+. На база възрастта на участниците и техните познания влизаме в различни детайли. Участието е отдалечено или на място. При участие на място организираме занятията с различна продължителност и  времеви диапазони на база възрастта и познанията на участниците.

Организация

Разглеждаме Електроника, Програмиране, Мобилни приложения, „Интернет на нещата“ (Internet of things), Изкуствен интелект. Реално работим с ръце, разглобяваме, режем, лепим, забавляваме се. Измислихме курса така, че да не се налага запояване с поялник, освен ако наистина не го искате. Започваме от основите и в зависимост от възрастта на групата влизаме в различни детайли. Курсът се води през най-добрата платформа за обучение в сферата на роботиката – FLL Casts (която пак ние създаваме).

Участие от вкъщи

Може да участвате в курса отделачено, от вкъщи. Необходимо е да имате годишен абонамент за платформата FLL Casts и хардуер, който да ползвате.

Участие в групи

От училище по роботика „Robopartans“ организираме групи на място в академиите ни в страната. Групите се събират веднъж в седмицата и на място ние съдействаме и ръководим провеждането на групата. Необходимо е да имате годишен абонамент за платформата FLL Casts, хардуерът и регистрация за участие в групите. Проверете страницата Регистрация за налични групи

Хардуер и цената на хардуер

Използва се Raspberry Pi, няколко допълнителни елементи и готова купена от магазина количка с дистанционно, която се разглобява и чиято електроника се подменя. Цената на целия хардуер е около 200 лв, като след това, същият хардуер може да се използва и за участие в други курсове и реализация на други проекти.

Хардуерът го закупувате е той остава за вас след това.

Какво за изкуствения интелект?

С две думи, много искаме да разговаряме за изкуствен интелект. В крайна сметка някъде отдолу почти винаги се смята система линейни уравнения. Проблемът е, че използваната математиката е малко сложна и затова ни трябват език за програмиране и библиотеки, които поне до някъде да абстрахират математиката. Python в съвременния свят по много причини е точно този език. Реално до изкуствения интелект стигаме малко по-надпред в курса, след като сме пуснали колата да се движи и сме закачили доста от сензорите. Ще трябва сама да се научи, поне да паркира сама. Като млад шофьор.

Цитат на автора

„Доста време размишлявах върху перфектния курс за въвеждане и развитие на ученици в сферата на техническите науки. Искахме да им преподаваме Програмиране и Електроника. Да разглеждаме малко Linux и Вградени системи. Да поставим задачи, които да изискват работа с ръце. Да могат също така да разработят нещо вкъщи и за вкъщи. Да събудим изследователя и любопитството във всеки участник като разглобим нещо вече готово и видим какво има вътре и защо е направено така. И след това да надграждаме постепенно върху тези знания.

Мисля, че с този курс и поредицата от модули на които е разбит успяхме да го постигнем“, Кирил Митов