Перфектният Технически Курс

Перфектният Технически Курс е изграден от два модула:

Модул 1 – Умна кола. Вграждане на компютър Raspberry PI в количка с дистанционно управление, свързване и електрониката и разработката на Python програми, Shell скриптове, мобилни приложения и изкуствен интелект за управление и отдалечен контрол на тази количка.

Модул 2 – Хардуерни Игри. Цялата връзка от изкуственият интелект до светването на определен диод. Всеки обича да играе игра. В този модул изграждаме игри, които имат и хардуерна част.

Как така “перфектен технически курс”? Има ли въобще такова нещо?

Да има. Отне ни известно време да го измислим, но в момента го имаме. Целта на първият модул от курса е да се построи количка робот. Взима се готова количка с дистанционно управление, маха се електрониката й, и на мястото на електрониката поставяме наш малък компютър. Разработваме програми и мобилни приложения, за да контролираме и програмираме количката отдалечено.

Поредицата от модули са подходящи за участници 13+, 16+, 21+, 35+. На база възрастта на участниците и техните познания влизаме в различни детайли. Участието е отдалечено или на място. При участие на място организираме занятията с различна продължителност и времеви диапазони на база възрастта и познанията на участниците.

Съдържание Модул 1

Съдържанието на модул 1 можете да видите в платформата ни за онлайн обучение –

Perfect STEM course. Module 1 – Smart Car with Raspberry PI

Предоставили сме и няколко публични секции да добиете повече представа

17. Connecting overview

20. Connecting rear car motor to Motor Driver

Организация

Разглеждаме Електроника, Програмиране, Мобилни приложения, “Интернет на нещата” (Internet of things), Изкуствен интелект. Реално работим с ръце, разглобяваме, режем, лепим, забавляваме се. Измислихме курса така, че да не се налага запояване с поялник, освен ако наистина не го искате. Започваме от основите и в зависимост от възрастта на групата влизаме в различни детайли. Курсът се води през най-добрата платформа за обучение в сферата на роботиката – FLL Casts (която пак ние създаваме).

Участие от вкъщи под формата на смесено обучение, където не ви оставяме сами

Може да участвате в курса отдалечено, от вкъщи. Необходимо е да имате годишен абонамент за платформата FLL Casts и хардуер, който да ползвате.

Всички сме карали отдалечени курсове и истината е, че рядко при приключваме. Причината, е че като стигнем до труден, тегав проблем, няма кой да ни помогне. Ние искаме да променим това.

Редовно сме онлайн с вас да ви помагаме, а всеки първи петък от месеца може да ни намерите в офиса, където да дойдете на място ако имате затруднения.

Участие в групи

От училище по роботика “Robopartans” организираме групи на място в академиите ни в страната. Групите се събират веднъж в седмицата и на място ние съдействаме и ръководим провеждането на групата. Необходимо е да имате годишен абонамент за платформата FLL Casts, хардуерът и регистрация за участие в групите. Проверете страницата Регистрация за налични групи

Хардуер и цената на хардуер

Използва се Raspberry Pi, няколко допълнителни елементи и готова купена от магазина количка с дистанционно, която се разглобява и чиято електроника се подменя. Цената на целия хардуер е около 290 лв, като след това, същият хардуер може да се използва и за участие в другите модули от курса и реализация на други проекти.

Хардуерът го закупувате е той остава за вас след това.

Купуването на хардуера става през магазина ни Комплект за Модул 1 от Перфектния Курс

Без повече досадни схеми и чертежи. Детайлни 3D инструкции на всички свързвания

Какво за изкуствения интелект?

С две думи, много искаме да разговаряме за изкуствен интелект. В крайна сметка някъде отдолу почти винаги се смята система линейни уравнения. Проблемът е, че използваната математиката е малко сложна и затова ни трябват език за програмиране и библиотеки, които поне до някъде да абстрахират математиката. Python в съвременния свят по много причини е точно този език. Реално до изкуствения интелект стигаме малко по-нататък в курса, след като сме пуснали колата да се движи и сме закачили доста от сензорите. Ще трябва сама да се научи, поне да паркира сама. Също както един млад шофьор се учи.

Цитат на автора

“Доста време размишлявах върху перфектния курс за въвеждане и развитие на ученици в сферата на техническите науки. Искахме да им преподаваме Програмиране и Електроника. Да разглеждаме малко Linux и Вградени системи. Да поставим задачи, които да изискват работа с ръце. Да могат също така да разработят нещо вкъщи и за вкъщи. Да събудим изследователя и любопитството във всеки участник като разглобим нещо вече готово и видим какво има вътре и защо е направено така. И след това да надграждаме постепенно върху тези знания.

Мисля, че с този курс и поредицата от модули на които е разбит успяхме да го постигнем”, Кирил Митов