От кога трябва да започне работата с ученици в обастта на Информационните технологии?

Веднъж и ние си зададохме подобен въпрос. И в стила на Robopartans просто пробвахме.

През последните години сформирахме групи с ученици от 6 години до 2-ри клас. Идеята ни беше да пробваме как учениците ще реагират на предоставения материал и да открием долната граница, от която в общия случай да започнем занятия по роботика с даден ученик. Работили сме с много ученици на тази възраст.

С времето стигнахме до следното решение – учениците на 6 и 7 години, които са в предучилищна или дори в първи клас, са все още малки за участие в занятията. Изводът е базиран изцяло на нашия опит. Ние поне имахме смелостта да пробваме.

Едно дете може много да се интересува от ЛЕГО – всички деца се интересуват.

Едно дете може без проблеми да строи всякакви ЛЕГО конструкции, независимо колко са сложни – почти всички деца го правят.

Едно дете може да измисля различни конструкции от ЛЕГО напълно само – повечето деца го правят.

Казано с две думи – всички деца могат да конструират всякакви лего конструкции независимо от това за колко години е определен конструкторът. Различно е само времето, за което се конструират, а то зависи от опита на детето, което пък зависи от това колко ЛЕГО конструктори е получавало като подарък. Годините, дадени на конструкторите, според мен имат за цел повече да разделят пазара на ЛЕГО на различни сегменти отколкото да ориентират родителите за правилния избор на конструктор. Още по-точно казано – ако едно дете може да конструира бързо и сръчно ЛЕГО конструктори, то е защото има собствени ЛЕГО конструктори.

Разбирам, че много от родителите няма да се съгласят с написаното и ще виждат в своето дете гений на ЛЕГО конструкциите, защото от най-ранна възраст се интересува силно от тях. Точно в това се крие успехът на ЛЕГО по цял свят. Всички могат да ги използват. Целта на статията е да предпазим и учениците и родителите от желанието веднага да се впуснат в дебрите на по-сложни конструкции и програмиране и след това да останат разочаровани. Не искам от най-ранна възраст учениците да се пробват и да ги загубим.

Децата на 6-7 годишна възраст са все още малки. Групите в Robopartans за ученици 1-ви до 2-ри клас имат за цел да подготвят учениците в две или три нива, за следващата стъпка и поредицата от нива за ученици 3-ти до 7-ми клас.

Related Posts

Leave a comment