Как да си построя робот с ЛЕГО? (част 2)

В първата част на “Как да си построя робот с ЛЕГО?” разгледахме Проблемът, дадохме отговор на въпроса “Какво е робот?”, споменах за предисторият на темата съпътствана с няколко примера. Отговорихме и на въпроса “Не са ли глупави роботите от ЛЕГО”.

В тази статия мисля да навляза в детайлите.

С какво разполагаме?

Комплектие Mindstorms, серията Education, разпогалат с около 1300 част. Не са много повтарящите се. Надявам се с долните картинки да добиете повече представа за наличното в комплекта:

Отделно разполагате с една управлаваща част, 3 мотора и 5 сензора – за разстояние, за светлина, за звук и два за допир.

Незнам дали някой се и правил труда да сметне колко са възможните роботи, които могат да се построят с тези части, но е факт, че сте ограничени единствено от въображението си.

Инструкции за сглобяване

По мои и на приятели наблюдения, в последните 15-тина години ЛЕГО комплектите стават все по-конкретни и детайлни. Тоест ако имаш комплект за пирати практически трудно със същите части ще разработиш космически кораб. Ето тук комплектите Mindstorms са изключително добри. Има няколко официални конструкции, като например тази на Скорпиона и Трибот, но като цяло инструкции няма и комплектите нямат определена насоченост. Което е най-хубавата част.

По този начин не се научавате просто да следвате инструкции и да построявате някакви роботи от ЛЕГО. Трябва сами да ги измислите и конструирате. Да бъдете магьосник – измисляте неща, които после се сбъдват. Което е напълно различна задача.

Тогава от къде да започна?

Нямате инструкции, но имате части, с които да сглобите безкрайно различни роботи. Стои въпросът от къде да започнете? Започнете от проблема – какъв проблем искате да реши вашият робот, какво искате да научите от него.

Може да искате да запознаете ученици с роботика на премиерата на Карибски пирати. Робот кораб, който да следва попътен светлинен вятър е много подходящ. Освет това ще научите много за това как роботът може да стане умен и да взима сложни решения.

КорабоТ - робот кораб

Можете да искате някой да ви прави компания докато се разхождате в парк. Един робот, който кара скейтборд и доста подходящ за това. Ще научите много и за движението на един човекоподобен крак или дори повече.

СкейтбоТ - робот скейтбордист

Намерете проблем. Потърсете дали някой вече не се е опитвал да го реши преди вас. Поучете се от грешките му и се залавяйте за работа.

В следващата част ще разкажа повече за вида на роботите, закрепянето на моторите и мн. други.

Related Posts

Leave a comment