Подготовка за FIRST LEGO League – ден 4. Мисия със самотоварач

Днес сме само трима, без да броим двамата ментори. Решаваме да изпробваме нещо ново – задаваме си време да построим и програмираме самотоварач. Използвахме готов проект, преди да се научим да правим свои роботи, трябва добре да изучим различни конструкции и методи за най-доброто им задвижване.

Мисията със самотоварача (The Forklift) е с възможно най-голяма трудност на конструкцията. Може би това беше причината на отбора да му се наложи да използва допълнително още час след предвидените първоначално 40 минути.

forklift4

Освен това се оказа, че в оригиналният проект използват малки батерии, а не зареждащата се батерия към робота, което провокира и промяна в конструкцията. Трябваше да реагираме адекватно на промяната и да нанесем съответните коренции в конструкцията. Всеки се беше заел с различна част от построяването на робота, за това промяната с единия модул доведе до несъотвествия в останалите.

forklift3

Докато Иван и Минчо сглобяваха робота и връзваха кордата (благодарим ти бай Жоро) нужна, за да може подвижната част на самотоварача да се движи нагоре-надолу, Ники се зае с програмирането. След около десетия опит имахме работещ самотоварач, който пренасяше товар с гуми от една точка до друга. Минчо забеляза, че самотоварачът не се движи право напред, а леко на зиг-заг. Това е, защото задното колело е без гума и триенето не е добро нито с повърхостта на масата, нито с плочките на пода.

За сега роботът предварително знае къде се намират както гумите, така и платформата, където трябва да ги остави. Иска ни се роботът сам да намира и двата обекта. Но с това ще продължим следващият път.

forklift_final

Related Posts

Leave a comment