Колко струва училище по роботика Robopartans. Нетно?

“Да инвестираме в един скорпион!” – ученици в Robopartans в занятие, в което строят робо-скорпион. Дори и те започнаха да говорят за инвестиции.

Тази статия е предназначена към всички родители и ученици, участващи в Robopartans. Предназначена е и към всички млади предприемачи с идеи и желание да променят света (поне около себе си). Предназначена е и към всички мои приятели, познати, всички медии, успели предприемачи и др, които много ни се радват, поздравяват и често ме питат как вървят нещата.

Училище по роботика “Robopartans” е социален проект, развиващ се на пазарен принцип, в едно малко демократично общество. 27 месеца след началото направих равносметката, колко струва то. Нетно.

В Robopartans са инвестирани около 130 хиляди лева, от тях възстановени през първите 27 месеца са около 30 хиляди лева. Предоставям тази информация, защото Robopartans е нещо повече от място, където обучаваме ученици. Така, както го изградихме, Robopartans е място, където самите ние да се научим и други да могат да почерпят от нашия опит.

В последните години участвах като гост говорител на десетки места, разказвах за предприемачество, за роботика, за образование, за маркетинг, за бизнес. Писах статии и давах интервюта по много сайтове и блогове.
Радвахме се на вниманието на няколко вестника и телевизии. Получихме огромно количество одобрителни коментари. Получихме награди от Фондация Empower, от БАИТ и няколко университета.

Награда за изключителни млади предприемачи

Общо 17 преподаватели в четири града успяхме да обучим неколкостотин (така се пише според българския правописен речник!) ученици и да достигнем и събудим интерес у хиляди.

Робопартанс получи награда от БАИТ

Все пак да кажа, че тези цифри нямат нищо общо с обороти, печалби и загуби. Тях ако искате, можете да ги видите в годишния финансов отчет в търговския регистър, което оставям на вас читателите за домашно 🙂

По принцип предприемачите се притесняват да предоставят подобна информация. Основният проблем е, че тя остава силно неразбрана и изключително зле интерпретирана от всеки, който никога не е инвестирал. Чак мога да си представя какви ще бъдат някои от коментарите на статията.

Аз обаче, искам да мислим малко по-положително и да бъдем по-прозрачни. Искам с нашия опит да обучим както родителите, така и администраторите в публичния сектор и много бъдещи и настоящи предприемачи.

Много често чувам коментар към нас:
“Поздравления, едно време имаше извънкласна дейност и роботика. Но всичко загина. Браво за всичко, което правите”.
За да продължи да се развива роботиката, извънкласната дейност и в това число Robopartans трябва да се направят още немалко инвестиции. Интересен е въпросът, кой трябва да направи тези инвестиции?

Ще се радвам ако Европейската комисия вземе присърце образованието в България, но едва ли ще успее да го промени. Ще се радвам и неправителствения сектор и немалко компании да продължават да намират външно финансиране за решаване на някои от проблемите. Ще се радвам и с последния проект “Успех” на Министерството на образованието, науката и младежта на стойност 99 452 270.90 милиона да се създадат точно 765.01 проекта като Robopartans.

Но нека бъдем реалисти – единствените, които реално могат да инвестират успешно в образование, са учениците и техните родителите. А опитът ми от последните 5-6 години в сферата ми показва, че в общия случай, те просто не го правят.

Related Posts

Comments (4)

Браво! И за постигнатия успех и за смелостта! Наистина нещата стават трудно в България, а държавата не подкрепя подобни начинания, въпреки че пари всъщност има. Според мен най-голямата ви награда в крайна сметка са усмивките на децата и чувството, че вършите нещо полезно и приятно. Малко по малко ще се наредят нещата, а дотогава – не се предавайте и гледайте напред!

Браво Кико,

Смело напред и нагоре… Роботиката учи как да се изпълняват поставени цели, а това е много важно, независимо дали целта ти е да развиеш обучителна мрежа или да направиш робото, който изпълява дадена мисия.
Методите и дисциплината за постигането на целите много често са едни и същи или много подобни, за различни цели.
Важно е да има страст и желание – останалото се намества от самосебе си и идва и забавата, и удовлетоврението от постигнатат цел и развитието на нови знания, развитие на умениоя за работа в екип и показването на талантите още в ранна възраст.

Успех!

Десислава Козарова

Поздравления!!!
Това , което правите за и с децата е прекрасно! Искрицата , която посявате в душите им , да бъдат упорити и да преследват мечтите си е похвално!! Чудесни сте, пожелавам Ви успех в успешната работа с всеки нов отбор!

Още веднъж- ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Привет Кико,
От години инвестирам немалко пари в образованието на децата си и в началото заниманията по роботика бяха по-скоро като интересна допълнителна дейност. В един момент, обаче, се оказа, че тези средно 75 лв на месец, които давам за роботика са всъщност една безценна инвестиция в бъдещото развитие на дъщеря ми. Начина по който работите с децата надхвърля многократно очакванията, които съм имала. Ще продължа да подкрепям инициативата ви с голяма радост.
А в по-далечна перспектива бих ви препоръчала да се огледате за други толкова добри и отдадени като вас учители в различни области на науката и да помислите за създаване на общо училище, а защо не и верига от училища в цялата страна. Зная, че един такъв проект е огромен по мащаб, но съм сигурна че вие сте хората, които могат да го реализират успешно. Сигурна съм също, че ще има немалко родители, които ще ви подкрепят.

Leave a comment