Как да си построя робот с ЛЕГО? (част 1)

Проблем

Как да си построя робот с ЛЕГО?

Въпросът може да изглежда лесен на всички от участниците в занятията, които са имали възможност да се присъединят към тях. Но много хора все още незнаят, че от ЛЕГО може да си построиш робот. Забелязваме и, че много хора търсят в интернет “Как да си построя робот с ЛЕГО?”, след което попадат на нашия блог.

Какво е робот?

Да, трябва да отговорим на този въпрос. Истината е, че никой на този свят не може да ви каже какво е робот или ако го направи е доста наивен да смята, че знае какво е робот. Има три големи организации в областта на роботиката и техните определения за това какво е робот се различават.  За целите на работата с ученици и конструирането на роботи нека се придържаме към определението “Робот е машина, която взима решения сама”.

Предистория

Серията комплекти за роботи се казва Mindstorms и е разделена на различни кутии и комплекти. Основното е, че освен всичките около 1300 лего части, получавате и няколко елемента с електроника – управляваща част, мотори, сензори и кабели. И тук става интересно. Построяването на робот не е трудна задача, но е доста по-различна от сглобяването на ЛЕГО комплект по инструкции. Много от учениците на възраст дори 10 години вкъщи сглобяват комплекти на които пише, че са за 16 годишни. Но това не е постижение защото всички го правят. Всички деца на възраст около 10 години могат да сглобяват ЛЕГО комплекти за всякаква възраст независимо от тяхната сложност. А децата, които не го правят просто нямат толкова много ЛЕГО вкъщи. Точно това е голямото постижение на ЛЕГО в нероботизираните конструкции. Възрастите, които ЛЕГО поставят върху комплектите са поставени там по други причини, за които ще разкажа в друга статия.

Роботите от ЛЕГО не са ли глупави?

НЕ. В последните 10 -12 години, комплектите Mindstorms добиха изключителна популярност. Това се дължи и на факта, че са изключително добри. Всъщност няма по-добри. Комплеките може и се използват от хора на всякаква възраст, за да постигат невероятни неща. Истинската им мощ е в това, че скриват ненужната сложност от учениците, но могат да я покажат на специалистите. Пример – опитайте се да разберете и обясните на учениците PID.

Няколко примера

Ето няколко примера за ЛЕГО роботи едните изцяло от ЛЕГО части, а другия с допълнителни въжета, кутии, тежести и скейтборд. Разбира много от роботите може да видите в канала ни в Youtube

СкейтбоТ - робот-скейтбордист

В следващата статия, ще гледам да опиша по-детайло изграждането на робот с ЛЕГО.

Related Posts

Leave a comment