Състезанието

Вече споменахме, че състезанието First LEGO League (FLL) се провежда под егидата на фондация FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology). Тази фондация е основана през 1989 година в САЩ от Dean Kamen, изобретател, предприемач и неуморим застъпник на науката и технологиите. Целта му е под формата на игра да вдъхнови бъдещите инженери и учени още от ранна детска възраст.

Всяка година темата на състезанието FLL е свързана с някакъв световен проблем, за да се научат децата чрез игра и забавление да обръщат внимание на съществуващи например природни проблеми и да мислят за начини, по които те могат да бъдат решени със средствата на науката и технологиите.

Състезанието се провежда от ноември до януари със страни от целия свят. Първата стъпка от състезанието е провеждане на регионален кръг. Тъй като в България няма такъв (оказа се, че е доста трудно да се организира), българският отбор със съдействието на САП Лабс България (SAP Labs Bulgaria) ще се състезава в Рот, Германия. До този момент знаем само темата на състезанието тази година – Smart Move (Хитър ход). Самите мисии и условия очакваме на 3 септември тази година.

Освен изпълнението на мисиите по предварително зададено поле, отборът трябва да разработи и представи проект, свързан с темата. Журито оценява още работата в екип и дизайна на робота.

Тази година се подготвя отбор, който да представи България. Първият отбор с ученици от Софийската математическа гимназия (СМГ) се яви на същото състезание през 2008 година.

Искрено се надяваме скоро повече деца от български училища да могат да се докоснат до магията на Лего роботите. Закупуването на комплект NXT робот все още не е по силите на повечето родители. Въпреки това, подобни инициативи, проведени в СМГ и ТУЕС, са възможни и в други училища. Въпрос на организация и ентусиазъм. А това го имаме. И така, да се заемаме за работа.

Related Posts

Leave a comment