Предаване на сила с лего предавки.

– “Предавките са устройства и механизми, с помощта на които се предава (пренася) енергия от силовата машина към изпълнителните органи на работната машина…(следват 148 страници)…за какъв вариант на разпределение на общото предавателно отношение при многостъпална предавка се получава нейната минимална маса или габаритни размери”

Това бяха началото и краят на “Машинни елементи” част 3 Механични предавки.

Учудващо е как зад едно толкова елементарно на пръв поглед нещо като зъбното колело стои една цяла наука и наистина е радостно, че лего ни дават възможност с техни части да си направим роботи използващи зъбни колела.

Набор от лего зъбни колела
Набор от лего зъбни колела

Разликата между най-голямото зъбно колело и най-малкото (поне в нашите комплекти) може да видите на следващата снимка. Сетих се за Давид и Голиат, но няма да намесвам и тази тема.

large_gear_small_grear

Една от най-интересните лего части е диференциалът. Ако искате да разберете как работи диференциалът може да прочетете тук и да сравните наученото с нашия двоен диференциал от лего части. Друга също интересна част много ми напомня на конструкциите използвани за задвижване на лифтовете.

lego_differential2double_gear

Освен многото пумпали, които може да си направите със зъбни колела можете да постигнете и доста интересни конструкции като тази къща:

lego_house_with_gears_uplego_house_with_gears_down

От тук нататък само въображението може да те спре. Винаги съм искал да си направя скоростна кутия със съединител 🙂

Кои са вашите любими лего части?

Related Posts

Comments (2)

@MTV, можеш ли да ни разкажеш повече за жироскоп реализиран от лего части. Ще ти бъдем благодарни да ни помогнеш с някой линк?

Leave a comment