Бяхме на състезание в Русе (и беше страхотно)

Бяхме на състезание в Русе (и беше страхотно)

На 7-ми май се проведе фестивал на роботиката в Русе, като подготовка за официалния фестивал през юни. Целта на фестивала беше отборите, които участват за първа година да преживеят формата на състезанието и да знаят, какво ги очаква и как да се подготвят още по-добре. От личния ми опит като ментор потвърждавам, че това е безценна подготовка и мотивация за учениците.

В Русе се събраха 13 отбора от североизточна България. като Робопартанс участва с 2 отбора: Hi-Tech Imperators (HTI) и Master Bricks Varna.

Домакин на събитието беше Русенският университет и сградата на новия корпус изглеждаше футуристично и отвън и отвътре! Смело твърдя, че много ученици са си казали „Искам да уча един ден тук„! Трябва да има повече такива събития и повече учебни заведения с такава визия, за да мотивираме учениците да продължават да учат!

Цялото събитие беше организирано от Донка Симеонова – преподавател-легенда в русенската математическа гимназия „Баба Тонка“ и преподавател по роботика пак там, както и в Робопартанс.

Беше забавен ден. Имахме си доброволец, който ни насочваше къде и кога да отидем, което даде на цялото събитие усещане за сериозност и изпипана работа.
В първата част на деня бяха робо-игрите и докато на HTI нещата не им се получаваха, то Master Bricks бяха ненадминати на полето с 248 точки! В края на деня Master Bricks спечелиха и финалният двубой на полето с роботи с дори още по-силен резултат! Браво за повтаряемостта и надеждността на робота.

След осигурения обяд преминахме към съдийските кръгове. Отборите представяха проучванията си на тема „Съюзници на животните“, след това на друго жури разказваха как са програмирали и проектирали робота си, а накрая показваха как се справят като екип в есктремна ситуация.

Последната категория винаги ми е била най-интересна, защото предизвикателството е тайна и обикновено е много весело. И този път беше така:
Отборите трябваше да се разделят на две групи и да направят хартиено самолетче. Първият екип си избира и запомня инструкции от книжка. След това може само да говори, но е забранено да жестикулира.
Вторият екип само сгъва без да има право да говори.
Прави се един самолет, за 4 минути и сгъващите трябва да използват само по една ръка. И тази ръка трябва да е слабата им ръка, типично лявата за 90% от хората!
Самолетчето на HTI, които наблюдавах на живо имаше изненадващо за мен стабилен и далечен полет! Изненадах се, заради всички ограничения, които им бяха наложени и заради купчината самолети от предишни отбори, които изглеждаха като неуспешни.
Явно е имало и други изненади, тъй като накрая журито даде две специални награди за самолетите: „Самолет с несполучлив дизайн, но най-далечно прелитане“ и „Единствен самолет с Обратно летене„!

Двата отбота на Робопартанс получиха награди за дизайн и програмиране на роботите си и защитиха успешно името на Училището по роботика!

Генерално класиране:

група А

I място – отбор QWERTY 2 от ОУ „Васил Левски“, Разград

II място – отбор RoboTechnics от ПГСУАУ ,,Атанас Буров“, Силистра

III място – отбор RoboTeam от ПМГ „Баба Тонка“, Русе

група В

I място – отбор Ruse Botmakers от ПМГ „Баба Тонка“, Русе

II място – отбор RoboDuty от ПМГ „Баба Тонка“, Русе

III място – отбор ROBOTECH от ПАГ „Гео Милев“, Русе

Участниците получиха награди и подаръци от фирмите ДИАНЕЛ – Русе и „Еконт”.

Не мога да се въздържа да спомена, че Венелин, менторът на изцяло дамският отбор QWERTY 2 от Разград, премина специално обучение през септевмри в Робопартанс Варна, на тема състезания по роботика. Енергичните организатори на място Донка Симеонова и Снежана Тодорова пък са преподаватели по роботика към Робопартанс Русе и техните отбори също са постигнали успешни резултати!

https://www.dunavmost.bg/Ruse/Photo/84347-pobeditelite-v-sastezanieto-po-robotika-v-ruse#

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *