Прихванах го! Пускам ракетите….

Прихванах го! Пускам ракетите….

(или как старши лейтенант Митко Митов ни разказа основите на въздушното управление и навигация)

Знаете ли, че дневно над България преминават около 1500 самолета и за тяхната навигация отговарят най-малко 3 служби. Или пък, че един Миг-29 е около 20 тона зареден с пълно бойно снаръжение и гориво, както се казва, догоре :).  А чудили ли сте се какво е да си навигатор полети и всеки ден да поемаш огромни отговорности и да правиш безпогрешни решения.

Както вече споменах в една от статиите, FIRST Lego League състезанието е разделено на четири части всяка даваща 25% от оценката. Една от задачите е изготвянето на проект свързан с транспорта. След като SAPartans организира анкета да разберем как децата пътуват до училище следващата стъпка е среща със специалисти.

В неделя имахме честа да ни гостува старши лейтенант Митко Митов. Основната ни молба бе да ни разкаже за въздушното пространство, полетите, навигацията и проблемите свързани с тях. Да отговоря веднага на въпроса ви дали е управлявал самолет? – НЕ. При изтребителите имало ограничение на височината на пилотите и когато си два метра пилотското място ти е малко.

Предлагам ви няколко снимки, но след като ги видите забравете какво сте видяли. Този блог ще се самоунищожи след 5..4..3..2..1 секунди

IMG_9617

Прихващането на един изтребител от друг не се различава много от показаното във филмите. Трябва ти добър пилот и още по-добър навигатор. Единствената разлика е, че във филмите добрите се измъкват от ракетите. В реалния свят никой не се измъква от ракетите!

IMG_9619

Вече можем спокойно да говорим за БУ, Подход, ПИК, СЛОН (кодови наименования, които ми е забранено да издам)

IMG_9614

Време ни е да помислим за роботиката и въздухоплаването.

Related Posts

Leave a comment