Подготовка за FIRST Lego League – ден 7 и 8. Тежката реалност

В последните два дни продължихме да се борим със задачите от 2008. На пръв поглед лесните задачи започват да изглеждат все по-трудни и по-трудни.  Концентрирахме се върху събирането на сивите топки по полето. Все трябва да започнем отнякъде. На всички ни се искаше да измислим лесен начин да се справим с цялата задача, което доведе до много мислене и малко тестване на различните варианти (доста често ни се случва и в реалния живот). Съответно резултатите не бяха много добри. Затова променихме стратегията. Започнахме с първата топка.

Трябваше ни ръка, която да ги събира и която да можем лесно да поставяме и махаме. Имахме нужда от конструкция на робота, която да е маневрена, да няма голямо триене, а същевременно да е достатъчно стабилна, за да поеме ръката. Това беше причината да заменим малките гуми с големи – те позволяват голяма бързина на робота (с по-малко обороти изминава по-голямо разстояние) като намаляват триенето. С малките гуми се получаваха повече неточности в програмите.

тестване на мисията

Докато събирахме идеи от Интернет, забелязахме, че в нито един пример не са използвали конструкцията на танк. Тъй като вече имахме прототип на такъв робот, бяхме любопитни да разберем как ще се справи един танк, изпълнявайки същите мисии. И така заехме се паралелно с два различни робота като задачата остана една и съща – да се съберат сивите топки. Всяка топка носи по 5 точки, така че не трябваше да си позволим да изпуснем нито една.

Имахме основата на робота с големите гуми. Проиграхме ръчно от къде трябва да мине и как да се завърти.

роботът с по-големи гуми

Следващата стъпка беше ръката. Тя трябваше да побере 4 топки без да им позволява да бягат. Изработихме решетка с контра, която пуска топките в “устата” на робота, но не им позволява да бягат.

устата на роботаДругата борба беше с танка. Изпробвахме първо веригите. Доста по-бавен е, и не толкова маневрен, но често беше по-точен в изпълнението.

танкът в движениеСлед като го тествахме, закачихме управляващия брик, за да може да събере топките без чужда помощ.

модел на танкТака или иначе за крайното изпълнение на тази мисия, а и на другите, танкът ще отпадне като вариант. Това означава, че ще трябва да съсредоточим силите си върху робот с големи гуми, голяма ръка, която ако не успеем да приспособим и за другите мисии по полето, ще трябва да можем бързо, лесно и точно да монтираме и демонтираме.

Трябва ни още здрава основна конструкция. До сега всичките ни прототипи имаха сериозни недостатъци.

И не на последно място – разработването на самите програми. Забелязахме, че при плавно спиране на робота, се получават неточности, които не могат да бъдат преодолени. Записваме си го като извод и продължаваме напред.

Related Posts

Comments (3)

Вие все едно ракета правите! Толкова е сложно! Опростете малко дизайна-тая уста няма да влезе в бокса никога! 🙂 И не ползваите 4 големи гуми 😉

А да – и за големите гуми също беше забавно. Разгледахме клипчета от печелещите отбори събиращи по 400 точки. Повечето са с големи гуми. Осигуряват ти доста голяма скорост.

Ти защо предлагаш да не ги ползваме?

Устата мина и замина отдавна. Иначе влизаше в бокса и можеше да свърши работа. Затова и я снимахме. Иначе за новите задачи няма да ни трябва нещо подобно.

Leave a comment