Какво се прави за отваряне извънкласните дейности в България – седмица втора

Макар и да ни коментираха негативно в студиото и заглавието да е неуважително и пренебрегващо:
деца рисуват в кафене

<<< Към Първа част

Надявам се тази поредица да завърши бързо и с успех. В момента сме в края на втората седмица, с обнадеждени очаквания за следващата заповед на министерството в четвъртък 12-ти ноември 2020.

Устна Подкрепа от страна на министър Вълчев във вторник

Живо участие по НОВА ТВ с Виден от София

Макар и да ни коментираха негативно в студиото и заглавието да е неуважително и пренебрегващо:

https://nova.bg/news/view/2020/11/05/304602/

Участие в БНТ1 на Мария Караиванова от Инициативния Комитет

Предаването е 100% Будни

https://bnt.bg/news/kakvo-se-sluchva-s-obrazovanieto-na-uchenicite-v-chastnite-podgotvitelni-shkoli-v278144-285820news.html

 

Проведе се среща на Инициативния Комитет с Министерството на Здравеопазването в петък

На 06-ти ноември Мария Караиванова и Жаклин Кунович представиха сектора пред министъра и ни върнаха следното резюме:

“Колеги, неочаквано срещата в МЗ е преминала любезно, но пък уклончиво.
Това, което със сигурност е свършено, че е отчетена нашата помощ за родители, учители и деца.
На 12.11 ще бъде издадена нова заповед. Очаква се да е точна, с ясно разписани правила.

Днес обърнахме внимание, на това, че и ние сме бранш, за който трябва да се полагат грижи – както и за другите, за които се мисли. Беше ни отделено време и внимание; и този министър ни призна статута ни на неформалното образование в държавата. Беше наистина диалогичен. Затова смело трябва да вървим напред и даваме гласност на проблемите си. За да ни чуят, да знаят, че ни има и че сме значими! С много позитивно усещане съм след срещата, дано не не се лъжа. Ще видим на 12ти ”

Смелото предложение

Даваме и смело предложение да помагаме на училищата като безопасни зони на присъствено обучение. “идеята е да се разреждат класовете в училище, като се прехвърлят деца в бази на извънкласните школи.”
Тук мога да кажа че през пролетта Робопартанс води учебна практика на цял клас ученици по автоматизация 11ти клас и беше успешно.

Две срещи в четвъртък и събота за обсъждане на устав и създаване на Асоциация.

На всички ни стана ясно че трябва да имаме браншова организация, която да защитава интересите ни и я правим по-скоро на време отколкото прекалено късно. Целта е да включи занимални, езикови и артистични школи, ЦПО-та за възрастни, неформалното образование като цяло и извънкласна роботика за деца в частна частност 🙂
Та лично помагам за това да да осъществяваме срещите онлайн, да се записват, да управляваме документите и обсъждането по тях да върви относително гладко.

И огромна подкрепа от родители, за която ви благодаря:

В петък изпратих писмо до родителите че няма да имаме занятия този уикенд и заваляха отговори с подкрепа:

 • Здравейте! Аз лично нямам притеснения и бих водила детето си на 12г. Това за мен са преувеличени неща, а живота трябва да продължи, стискам палци да успеете.
 • От моя страна имаш 100% подкрепа.
  Ако намерите вариант за присъствени занятия ще се включим само да сме здрави.
 • Мнението на нашето семейство, базиращо се на опита от пролетната карантина и дистанционно обучение е, че образованието и всички сродни видове занимания, развиващи различни способности у децата трябва да стават ПРИСЪСТВЕНО. Може да се пише много и да се изтъкват плюсове и минуси в полза на едните и другите, но резултатността на дистанционното обучение е ясна на всички и не мисля, че трябва да продължават да ощетяват децата. Поздрави.
 • Здравейте, аз защитавам вашите доводи и считам, че държавата не е помислила както трябва в тази посока. Считам, че след като децата ходят на училище и по кафенета и заведения, не трябва да се спират извънкласните занятия! Аз съм за да продължите!
 • Напълно подкрепям Вашите действия.
  Децата трябва да продължат да се образоват в присъствена класна и извънкласна форма. […] Не може ресторанти и всякакви заведения да работят, а учениците да учат on-line. […]
  Надявам се на корекция в действията на управляващите, но ако не се случат нещата, каквото и решение да вземете ще Ви подкрепя.
 • Естествено, че сме за присъствено обучение. Меренето на температурата и недопускане на сополиви и кашлящи деца е достатъчно. Съответно и учителите да са здрави. Особено пък, ако си ходят на училище присъствено.
 • Здравейте, много ми е трудно да обясня на синът ми защо няма да има роботика, а заведенията преливат. Аз сама не мога да открия никаква логика в това.
  Подкрепям ви с две ръце и ви уверявам, че с удоволствие бихме правили роботи в сладкарница или където и да успеете да организирате занятия.
 • Успех, Алекс, ако мога да помагам с нещо да вдигаме шум, на линия съм! [журналист]
 • очаквам да се продължат учебните занятия и нормалния живот на децата.
 • Имаме заведение и събота и неделя не работим. Ако имате интерес ми пиши или звънни 🙂
  С удоволствие ще ви подкрепим
 • Аз мисля, че мерките които вземате спрямо епидемичната обстановка са напълно достатъчни! Мерите температури, децата работят самостоятелно на дистанция и с предпазни шлемове или маски. Аз лично съм спряла децата си от училище, защото там мерките не се спазват, не се дезинфекцира обстойно и редовно и не се информира за болните и контактуващите, но съм твърдо ЗА детето ми да посещава присъствено Училището по роботика Robopartans!!!

Интересно че най-силният отзив е последният пристигнал 🙂

Продължаваме напред

Leave a comment