Какво прави Робопартанс за отваряне извънкласните дейности в България

деца рисуват в кафене

Предприемаческата култура е голямо нещо. Предприемачите са хора, които като видят проблем, може да мрънкат, може и да не мрънкат, но по-важното, ще се захванат да създадат решение.

Още помня как през декември 2011-та на Дните на Роботика в ТУ-Варна Кирил Митов, основателят на Robopartans, заяви на един наш връстник “Щом няма такова нещо, направи го. Не чакай някой друг да ти поръча или разреши да го направиш”.

 

И подобно в днешните смутни времена се оказва, че сме едни от малкото, които заемат активна позиция и действия срещу странната заповед да се затворят извънкласните дейности, но да останат отворени сладкарниците и кината. (Подробности за позицията ни в следното отворено писмо https://balc.bg/otvoreno-pismo-balc/ от Българската Асоциация на Езиковите Центрове – BALC).

Това което се случва в сектора на частното образование е, че се оказа, че почти нямаме браншови организации, или поне не бяхме в течение за тяхното съществуване и работата, която вършат. А работата на такава организация е да защитава интересите на сектора и да заявява претенции, подобно на хотелите и ресторантьорите, които получиха снижаване на ДДС и други отстъпки, за които не съм в пълно течение.

Та това което се случи през последните 7 дни е следното.

Първо на 23ти октовмри се обединихме на местно ниво срещу изразеното лично мнение на областния управител на Варненска област Стоян Пасев за затваряне на частните школи.

На 21.10.20, Областният Управител г-н Стоян Пасев, в интервю пред БНР изрази личното си мнение по отношение на частните школи в община Варна цитираме дословно:

„Другото, което е много важно, лично мнение, трябва да го вземем като решение на щаба, всички извънкласни дейности да бъдат прекратени. Прекратихме там, където са ангажимент на общините, но има и други културни мероприятия, като симпозиуми, конференции, тези които си провеждат частни школи и то с деца, говорим предимно, събират се повече от 10 деца на едно място, които са от различни възрастови групи, става лавинообразно и сме пред алтернативата да се затворят цели училища.“

Линк към интервюто:  https://bnr.bg/varna/post/101360441/iii

Цитатът започва от минута 03:03

Важно е да отбележим, отново цитирам дословно, в минута 02:55 г-н Пасев отбелязва: „В училищата за момента е добре положението.“

След това на 27ми вечерта излезе заповедта за затваряне на извънкласните дейности. Бързо се свързахме с колегите от бургаската група на частните школи, от там влязохме и в националната ФБ група на “Ръководства на частни учебни центрове”. Оказа се, че колегите от BALC са вкарали въпрос до министъра на образованието в сутрешния блок на БНТ https://www.youtube.com/watch?v=3cxaWkx7Dxk  и след това публикуваха отвореното писмо https://balc.bg/otvoreno-pismo-balc/ .

Във Варна лично ръководих среща на местните организации, в която от 40 контакта в групата, участваха 8. Тук идва частта, в която казвам, че човек освен да се оплаква трябва да предприема действия. В срещата си определихме цели, разпределихме задачи, и насрочихме следващата среща по създаване на представителна структура на сектора на местно ниво. На национално ниво BALC вършат прекрасна работа, имат екип и са месец напред като са вкарали и по-ранно писмо до министерствата.

Създадохме и популяризирахме петиция “ЗА присъствено извънкласно обучение в частното образование”, която набира по 50 подписа на час, може би с помощта на това малко видео https://www.youtube.com/watch?v=90kR_gDHJVI.

На следващият ден се оказа, че колегите от ФБ групата имат нужда от техническа и технологична помощ, как да създават и управляват споделени документи във връзка със събиране на списък на юридическите лица, които подкрепят исканията. Предложих помощта си и подкрепата ми беше приета и сега работя с колегите от групата.

Резултатът на групата към днешна дата е отворено писмо към Министерството на здравеопазването:

[Отворено писмо_МЗ]

Моето лично най-смело искане е: секторът да не затваря, дори при затворени училища, за да можем да спомагаме развитието на учениците, да компенсираме изоставането в резултат на дистанционното обучение и да спомагаме психичното добруване на децата и родителите в условия на изолация от типичната им социална среда.

Не казвам да работим под пълна карантина, казвам да работим и след като затворят училищата, за мен карантина и затворени у-ща не са обвързани.

 

Както се казва продължаваме обединени. Нека не се налага да провеждаме курсове в легално позволените кафенета и сладкарници:

деца рисуват в кафене
деца рисуват в кафене

Comments (2)

Мариана Фиданова

Благодаря ви, Робо-СПАРТАНЦИ за спартанските ви усилия да обучавате децата ни на умения в роботиката и програмирането!!! Докато училищата са все още отворени и децата ни се събират там на тълпи с други деца и си разменят маските, не виждам резон извънкласни дейности да се закриват или забраняват! След края на учебния ден децата ни са също толкова “извънкласни”, когато се събират да играят заедно! Всеки родител трябва да има и ИМА възможност, ако прецени и реши, да спре детето си да посещава извънкласни занимания по свой личен избор! Подкрепям ви напълно в тази кауза!

Leave a comment