Гейминг, но от полезния?

sc2-vlado streamer

Владимир Чавдаров

Често чуваме за вредите от компютърните игри – как са пристрастяващи и как от тях трябва да се страни по всякакъв възможен начин. Ние в Robopartans-Варна имаме малко по-различен подход към гейминга. При нас той е средство за обучение и личностно развитие на всеки един ученик (и преподавател). Като човек, който е израстнал с всякакви компютърни игри съм преминал през една голяма част от техните минуси, но също така и през техните плюсове, които до голяма степен са ме изградили като човека, който съм сега.

Компютърните игри ги има от десетилетия насам и ще продължат да съществуват още толкова поне. Както във всяка друга индустрия, сред игрите има качествени и некачествени и това е факт. Наша задача като потребители е да подбираме внимателно. Както не бихме си взели първия телефон, който видим, така не е разумно и да си дръпнем първата игра, чиято реклама видим в интернет. Истината е, че има игри, които са „безсмислени“ – например тези от типа „гледай клипче, получи награда“. Съществуват обаче и такива, които развиват уменията на човек в много аспекти – Minesweeper (миничките), Minecraft, StarCraft, Fallout и т.н. Бързина, логика, прецизност, критично мислене, творчество, взимане на решения и поемане на последствията от тях, самодисциплина и емоционален самоконтрол – това са само част от качествата, които могат да развият тези четири заглавия. Геймингът в Робопартанс-Варна беше една огромна мотивация да продължа да ходя на роботика и в един момент да стана част от преподавателския колектив! Но сега да поговорим малко за самите игри.

MineCraft

Minecraft е игра без крайна цел и без ограничения. В нея можеш да правиш каквото си поискаш – да строиш, да се биеш с чудовища, да откриваш нови земи, острови и континенти от генерирания свят. Има само една уловка – всичко е направено от блокчета. Това предизвиква мозъка и го кара да си задава въпроси от типа на „Защо, когато всичко е квадратно тази планина изглежда като истинска?“, което постепенно води до „Как и аз мога да направя обли неща с блокчета?“. Постепенно детското съзнание се учи да се приспособява към средата, в която се намира и се стимулира да мисли творчески – например как да построи кръгла кула като използва факта, че всяка окръжност е създадена от безброй много точки (блокчета в този случай), много преди това да е преподадено в училище.

Истински интересното в Minecraft е груповата игра (или т. нар. Multiplayer). Robopartans има сървър, в който редовно играят както ученици, така и преподаватели. Като малък прекарвах много време там и все още влизам, когато имам време. Това е място, където хората се събират и започват да играят заедно в един свят без ограничения или предварително зададени правила. Случайно да ви напомня на улицата пред вкъщи или на кварталната площадка през две пресечки? Има защо. Нашият сървър се старае да пресъздаде реалния свят, в който живеем. И през годините, които съм прекарал там съм видял много неща от реалния свят – детски банди, уговорки, хитреци, надцаквания, създаване на приятелства и строене на мегапроекти. Всеки човек се учи, докато действа. И в Minecraft всеки го прави по свой собствен начин. Процесът на израстване е същия, просто средата е различна. Часовете, които съм прекарал там са ме научили на безброй качества – толерантност, работа в екип, търпение към околните и уважение към труда на всеки. Мога още много да говоря, но тепърва имам да разказвам за любимата си игра, така че, ако искате да научите повече, кликнете тук: линк към майнкрафт статията в сайта.

StarCraft

Известната в цял свят стратегическа игра, която даде начало на професионалния електронен спорт. От къде да започна изобщо? Най-добре с това как се играе: В StarCraft ти заемаш ролята на командир, като твоята задача е да изградиш стабилна икономика, която може да поддържа производството на армия, с която трябва да победиш опонента си. За разлика от шаха не виждаш цялото поле, а само твоята част, което значи, че не можеш да си сигурен, какво прави опонента ти. Също така това е „реално времева стратегия“ – не чакаш опонента си да завърши хода си, ами и двамата играете едновременно и се стремиш да си по-бързият. Шон Плот казва, че за да си истински шампион на StarCraft трябва да имаш логическото мислене на гросмайстор, режим на олимпийски атлет и сръчността на пианист. Това е игра, която винаги е била част от живота ми и ме е изградила като човек. Препоръчвам я на всички, така че считайте това за покана да я пробвате и вие!

В академията са се случвали много проекти покрай StarCraft. От поредицата турнири Robopartans Series, до отборът RBP3 в играта, в който има играчи от цяла Европа. Всичко тръгна от това, че няколко ученици на по 14 години искаха да организират турнир по StarCraft. Няколко издания по-късно вече правехме турнири, на които идваха хора от цяла България, сред които и най-добрите в страната. Организатори в началото бяхме хората от отбора по роботика ELM, а по-късно към нас се присъедини и колегата Борис Шабарков. Разбрахме колко трудно е да се организира едно хубаво събитие – подготовка, график, техника, хора, предаване на живо, рекламиране, спонсори и партньори и разбира се всичко, което ще се обърка в деня на самото събитие –  всичко това зависи от теб и екипът, с който работиш. Благодарение на StarCraft в момента сме хора на 18 г. с четири години житейски опит зад гърба си. Научих Photoshop и вече мога да създавам плакати, брошури, сертификати и какво ли още не. Научих как да разпределям задачи между себе си и други хора. Разбрах, колко са важни думите, които използваш, когато говориш с партньори и спонсори. А самодисциплината, упоритостта и преглътването на неуспехите се подразбират! От друга Страна Борко също научи какво е да водиш екип и да му разпределяш задачи, научи се как да работи с хора, научи се на критично мислене и самообладание в напечени ситуации. Разбира се и двамата с него нямаше да получим тази възможност, ако не беше Алекс, който като преподавател и управител на Robopartans стимулира нашата любов към игрите и я насочи в правилната посока.

В момента провеждаме световен онлайн турнир за 105 човека от цял свят и дори не сме притеснени, защото имаме години опит, всеки знае силните си страни и това, което правим, пише история!

starcraft-2-trophyrobopartans series poster

В заключение, играта на компютъра не винаги е лоша. Геймингът ще го има и ще навлиза все повече в живота ни. Нашата задача е да го насочим в правилната посока. И когато ви кажем, че в Robopartans често се занимаваме с игри – ето това имаме предвид. Мислех си да кажа нещо в стила на „благодарение на гейминга, всеки може да има такива изживявания, каквито имах аз“, но истината е, че всеки ще има различно и уникално за него приключение!

-Good Luck and Have Fun (GL HF)

Leave a comment