Роботиката като игра на „Живот“

Роботиката като игра на „Живот“

Чували ли сте някога за играта „Живот“ на математика Джон Конуей, в която различните форми еволюират по забележителен начин? Решихме да организираме нов курс, в който учениците от училището по роботика „Робопартанс“ ще могат да поиграят на „Живот“, но с роботи. Записванията за курса, който ще продължи 14 седмици, ще започнат в края на февруари.

Какво представлява играта?

Играта на Конуей не е от типичните компютърни игри, с които сте свикнали да уплътнявате свободното си време.

„Живот“ представлява клетъчна автоматизирана мрежа. Пространството на играта е двумерна решетка от квадратни клетки. Всяка от тях може да се намира в едно от общо две възможни състояния – жива или мъртва, като взаимодейства с осемте си съседа, т.е. с клетките, които са разположени в съседство от нея по хоризонтал, вертикал и диагонал.

Всяка клетка в решетката запазва или променя състоянието си в зависимост от предварително зададен списък от правила.

Какви са правилата?

Правилата на играта са изненадващо прости:

  • Всяка жива клетка, която има  по-малко от две живи съседни клетки, умира от самота.
  • Всяка жива клетка, която има повече от три живи съседни клетки, умира от свръхпопулация.
  • Всяка жива клетка, която има две или три живи съседни клетки, остава жива и на следващия етап.
  • И последното правило – всяка мъртва клетка, която има точно три живи съседни клетки, се превръща в жива клетка.

Играта „Живот“ на Конуей е сред най-добрите примери в науката как няколко прости правила могат да доведат до изключително сложно взаимоотношение.

През 1970 г. списанието „Сайънтифик американ“ публикува статия, в която се споменава играта на Конуей и така тя става популярна за широката аудитория.

Сега – 46 години по-късно, решихме да развием играта на Конуей и да се опитаме да я направим още по-интересна. Как? С роботи, разбира се!

Какво ще правим?

Ще разработим възможни решения на играта „Живот“, в която всъщност ще играят роботите.

Стремежът ни е да помогнем на учениците да развият способностите си и да ги запознаем с програмирането и връзката между роботика, математика, изкуствен интелект и компютърни изчисления.

Ще направим проект, който ще включва познания от всички тези научни области.

Идеята ни е да организираме курс от 14 сесии (по една седмично). Продължителността на всяка сесия ще бъде три астрономически часа.

Екипът ни ще подсигури всички необходими инструкции, програми, обяснения и задачи за решение.

Как ще го правим?

Курсът „Игра на „Живот“ с роботи“ е насочен към ученици и е в областта на компютърните науки, роботиката и математиката.

Учениците ще строят своите роботи с инструкции, но и с голяма доза въображение. Ще им предоставим и необходимите програми, с които да работят.

Желаещите да се включат в курса ще имат и извънкласни занимания, свързани с различни езици на програмиране и разрешаване на комплекси задачи.

Видеа с решенията на задачите ще бъдат публикувани от учениците във FLLCasts.com. Така те ще вземат участие и в състезание, в което най-добрите ще бъдат наградени.

DSC09530

За кого ще е подходящ курсът?

Курсът е подходящ за всички наши ученици на възраст над 12 години, които притежават сертификат за ниво Пи или по-висок.

Ще се погрижим да направим различни задачи и разширения на курса, които да са подходящи за различните нива на подготовка. Всяка задача ще има различни нива на трудност и така ще можете сами да прецени коя е най-предизвикателната за вас.

По време на това научно пътешествие ще ви подаваме ръка във всеки един момент, в който смятате, че имате нужда от помощ, съвет или съдействие. Ще можете да задавате въпроси, на които ще получавате моментални отговори, ще можете да коментирате и да слушате и гледате отново и отново видеата, ще експериментирате с програмите и своевременно ще получавате обратна връзка от нас.

Да поиграем на „Живот“, но с роботи!

2 коментара

  • Изключително ми стана интересно, всичко което пишете и споделяте. До сега не бях се интересувала по темата. Поздравления

    Future Health Reply
  • Много готино изглежда, толкова иновативно, не бях виждала нещо подобно!

    new derma Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *