Далавера с диаманти в Майнкрафт

Днес ще ви разкажем как един ученик беше измамен и изгуби пари. За щастие парите са виртуални и дори не са загубени, а просто са „по-малко от очакваното“.

Продължаваме да твърдим, че сървърът съществува с образователна цел и има смелата задача да е симулация на истинския живот. И в нашия сървър има пари и икономика, както пише в статията за въвеждането на парите.

sadCraft

Днес ученикът Р се оплака на админа, че назрява война между две групички деца, защото едните вече прекалили. В сървъра момчетата редовно се сбиват и се сдобряват, както винаги е било и в реалния свят. Това е нормално, само трябва да приемем, че социалните контакти и сблъсъци ще се случват (и) в Интернет.

Интересно е оплакването на Р, че „ни скапаха магазина“. Магазинът е брониран и заключен, играчите не могат да го ограбят. Какво ли е станало?

Четенето на записките на сървъра показа следната любопитна история:

Админите създадоха първия магазин с примерен ценоразпис и заредиха малко стоки. От там нататък търсенето и предлагането определят наличността на дадена стока. Ако я няма в магазина, някой трябва да я изкопае, и да я продаде. Може да я продаде в магазина за 100 дракона (паричната единица, съкратена дн) или да създаде свой магазин и да я продава за 110, на по-висока цена.

Ако пък друга стока я има в излишък, централния магазин купува само ограничено количество на цена от 50дн и след това някой друг трябва да направи нов магазин, в който да изкупува блокчетата на цена от 20дн да речем.

По този начин икономиката би трябвало да се само-регулира.

Та видя ученикът Р, че има магазини и си създаде свой. Първо фалира веднъж защото трябваше да плати около 200дн такси за откриване на магазини. После реши да подбива цените на Админския магазин, като започна да продава на по-ниски цени, за да си осигури клиенти.

И клиентите дошли. Учениците К и В видяха, че Р продава диаманти за по 30дн и си купиха колкото могат повече. Р беше много доволен, че е натрупал 1800дн за нула време, срещу 60 диаманта.

Малко по-късно обаче М, приятел на Р забелязва, че минути след покупката К отива в централния магазин и продава на админа диаманти за 56дн единия. И К е много щастлив, че за преместването на стоката от единия магазин до другия може да си прибере разликата в цените.

Сега Р е тъжен, че К „му е скапал магазина“.

Р е на около 13г, К е на около 10г. Това можеше да се случи и на улицата, с реални пари и в реалния живот. В Майкрафт може нещата да са само пиксели, но зад тези пиксели стои труда на играчите и емоциите са реални.

Винаги се учим от грешките си, може би е добре, когато тези грешки понякога са виртуални.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *