Как създаваме проактивни ученици

neMoga3.2

В училище по роботика Robopartans се стараем да помогнем на децата да разгърнат потенциала си, да търсят и да откриват сами решения на проблемите си, да не вдигат ръце от трудностите, а да помолят за протегната ръка – да избягат от израза “не мога”. Ето какво споделя Александър Павлов от академията ни във Варна за опита му с учениците и защо е избрал нов плакат, с който да ги мотивира да са проактивни.

Ние в училище по роботика Robopartans не се оплакваме. Не мрънкаме и не чакаме друг да оправи положението. Преди девет години създадохме първото по рода си училище по роботика в България, без да чакаме някой да ни помоли, да ни финансира и да създаде политически климат. Останалото е история и настоящи резултати.

По същия начин преди години забелязахме, че има ученици, които идват, опитват, казват “не мога” и чакат преподавателят да им разреши проблема. Дори се надяват преподавателят да го направи вместо тях.

След много повтаряне се хванахме и направихме плакат, който закачихме във всички учебни зали, който гласеше:

Началото беше сложено и учениците виждаха, че се иска от тях да използват тези изречения.

Използвайки различни цветове, игровизация и удебелен шрифт, академията във Варна създаде свой плакат, който да провокира децата да се развиват. Така се роди следващата ни версия:

 

Показвайки този плакат, разказваме на учениците, че така могат да “програмират” себе си в градивна посока. Ако мислят с подходящите фрази, могат да разрешат всички свои проблеми и да постигнат успешни резултати във всяка сфера на живота. В Robopartans се стараем да даваме умения, които ще са полезни на учениците и извън класната стая по роботика.

Заложените в плаката идеи са много:

На първо място е Игровизацията – принципът в компютърните игри, при който вдигаш нивото си (level-a) щом станеш по-добър. Ето защо на плаката консуматорските и пасивни фрази са в първите нива от 0 до 2-ро, и проактивните фрази са от 5-то до 9-то ниво. Няма горна граница на нивото, до което можеш да стигнеш, и нарочно 8-мо ниво е пропуснато: не сме описали всички възможни фрази!

Цветен е. Подобно на идеята за ляво и дясно полукълбо, рационално и творческо мислене, така и тук пасивният начин на мислене е на сив фон с разглобени зъбни колела. Това, което търсим, е на цветен фон, със сложна каскадна зъбна предавка.

Използваме удебелен текст, както и в уроците си. Това, което искаме да се запомни, е с удебелен текст. Твърденията, които не са ни нужни, са с обикновен сив текст и служат само за отправна точка.

Използваме стрелки, които да създадат визуална връзка между твърденията. Опитахме и без стрелките и резултатът беше, че имахме 10 твърдения, които просто се намират на стената, без насока за развитие.

Споделяме ви всичко това с поканата да си разпечатате този плакат вкъщи и да го използвате, за да вдигнете level-a на вашите деца, при всеки случай, в който те ви кажат, че не искат или не могат да направят нещо, което сте сигурни, че е по силите им!

Бихме се радвали да ни споделите как вие се справяте с този проблем.

Leave a comment