Състезателен сезон по роботика 2018-2019

Сезон 2018-2019 започва. Първото участие ще е на ученици във FIRST Global Мексико, където подготовката тече вече.

Но отделно искаме да получим информация от Робопартанците и техните родители, кои състезания представляват интерес за тях, и в кои градове се намират. Ще се опитаме и с няколко думи да разкажем кои са състезанията колко ще струва и какви са предимства и недостатъци на всяко от тях. Така ще успеем да сформираме подходящите групи.

Всичките състезания са супер. Всичките състезания са много полезни.

Основният въпрос, на който търсим отговор е колко и кои ученици ще могат да си позволят да участват:

a) в състезание струващо ~200 лева над таксата за участие в групи

б) в състезание струващо ~1000-2000 лв, над таксата за участие в групи

в) или и в двете мероприятия – едно локално и едно отдалечено

Точното подходящо състезание ще изберем на база учениците.

Спонсори е супер. Но на този етап не можем да се ангажираме със спонсори. Когато отборите се сформират с радост можем да разговаряме ако някой родител може да съдейства със спонсорството на участието на отборите.

Robopartans Fest

Тази година ще организираме фестивал между участниците от всички академии, като целта учениците да покажат знания и умения и да се научат от другите учени.

 1. Къде: – в някой от градовете, като не сме уточнили в кой точно. Възможно е да се наложи да пътувате до друг град. София, Варна, Пловдив, Карлово, Русе.
 2. Кога: – януари, февруари 2019 в рамките на един, два дни, като вие трябва да сте там един от дните
 3. Цена: – около 100 – 200 лв допълнително към таксата за участие в занятията. Основно за пътуване и наем на мястото.
 4. Предимства: – учениците ще сверят часовника си с останалите ученици от другите академии. Ще мога да покажат знания и умения в основни категории. Ще мога да се сплотят, да изградят отбори, да демонстрират, много да се забавляват (и ядосват когато роботите не работят).

Robotex Estonia

Миналата година закарахме половин самолет Робопартанци участващи в страшно много категории. Това е едно от най-големите състезания, а ако не и най-голямото състезание в света. Има хиляди участници. Могат да се видят всякакви отбори, във всякакви категории. Може да се докоснеш до големите студенти и футбола и другите спортове с роботи, с които се състезават.

 1. Къде: – Естония, Талин
 2. Кога: – Ноември 2018
 3. Цена: – около 1500 лв допълнително към таксата за участие в занятията. Основно за пътуване, място, и малко хардуер за участие в състезанията.
 4. Предимства: – Най-голямото състезание. Количеството нови неща, които могат да се научат на това състезание е огромно. Мога да се видят на 30 категории от най-различни страни. Може да се участва с най-различни роботи. И не на последно място, самото пътуване е изключително изграждащо за характера.

FIRST LEGO League

С години участвахме във FIRST LEGO League. Тази година отново ни се иска да пратим няколко отбора натам. Там имаме изключителен опит, особено в София и Варна.

 1. Къде: – Трябва да си изберем град, но вероятно Словакия, Гърция, или Германия.
 2. Кога: – Ноември до Февруари 2018, в зависимост кой турнир си изберем.
 3. Цена: – около 1000-1500 лв допълнително към таксата за участие в занятията. Основно за пътуване, място, и малко хардуер за участие в състезанията.
 4. Предимства: – Това е едно от най-големите състезания за ученици в света. Учениците са 10-16 годишни. Има голямо история и богат регламент. Различава се от останалите с това, че подготовката тече върху около 15 мисии, които трябва да се изпълнят за 150 секунди. Но освен роботите състезанието обръща внимание и на разработката на проект, отборната игра и техническо интервю, което го правят изключително полезно за ученици и ментори.

VEX Robotics Competition

 

 1. Къде: – Трябва да си изберем град в Европа. Вероятно ще е някъде в Англия.
 2. Кога: – Ноември до Декември 2018, в зависимост кой турнир си изберем.
 3. Цена: – около 1000-1500 лв допълнително към таксата за участие в занятията. Основно за пътуване, място, и малко хардуер за участие в състезанията.
 4. Предимства: – Векс набира скорост. Сериозна скорост. Вече има около 10 000 отбора от цял свят. Основно е предназначено за 10-16 годишни. Програмирането и конструирането за Векс роботите могат да бъда изключително полезни. Самото състезание има режим на управление с дистанционно и управление автономно.

Robotex Greece

Миналата година участвахме в Естония. Тази година организация от Гърция ще се опита да направи нещо подобно в Гърция. Размерът ще е изключително малък, или поне така очакваме. Ще бъде в Атина, което означава, че пътят пак ще е труден и ще трябва да ползваме самолети или ангажирани родители, които да са съгласни да помогнат с колите до долу.

 1. Къде: – Гърция
 2. Кога: – Ноември 2018
 3. Цена: – около 1000 лв допълнително към таксата за участие в занятията. Основно за пътуване, място, и малко хардуер за участие в състезанията.
 4. Предимства: – Опит за репродуциране на голямото състезание от Талин, но този път в Гърция, което е по-близко. Ще е по-малко като размери, което означава вероятно по-добро класиране. Но като за първи път не сме сигурни каква ще е организацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *