ОТБОРЪТ

BulgarianTeam

В началото на тази година бяхме поканени да вземем участие в първото по рода си ежегодно състезание по роботика FIRST International Robot Olympics, което ще се проведе между 16-19 юли във Вашингтон, САЩ.

За щастие веднага след предложението за участие имахме сформиран отбор от 5 ученика – Рада, Пепи, Заки, Ники Станчев и Ники Сотиров. Ние ги познаваме много добре, но решихме да ви запознаем и вас, драги приятели, с тях.

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=E0G7yhE59g4&feature=youtu.be” title=”Кратко видеопредставяне на отбора”]

Много от вас ще ни попитат как се спряхме на тези ученици. Критериите ни са почти обективни 🙂

Започнахме с обективната реалност – а именно, изкарани нива от курсовете на Robopartans. Ники Станчев държи рекорда от 20 нива, 20 сертификата и 4 години участия в състезания. Към него нямаше как да не включим Пепи и Заки (които са като Том и Джери – вървят в комплект) с техните 15 изкарани нива и отново 4 години опит в състезание. Събрахме тройката. Разбира се, не можехме да минем и без да вкараме поне една девойка в уравнението. Това е Рада – със своите скромни 4 нива зад гърба си и супер силата й светкавично да се ориентира в нови езици за програмиране, нямаше как да бъде изпусната. И на последно място, но не по важност , идва Ники Сотиров -отново с изкарани 4 нива и открояващ се ентусиазъм за програмиране. Така събрахме “Отборът”. Обективно, но и с щипка субективност в това да съзрем изгряващи таланти.

Още при първото им събиране се случи така, че в офиса спря тока. Беше забавно да сглобяват робот без да виждат нищо. Малко по спомен, малко по интуиция, но сглобиха някакъв робот. Впечатлени бяхме от изобретателността им и това как се забавляваха през цялото време.

Тъй като съвсем скоро получихме комплекта, все още се обучаваме как да работим с него и какво точно можем да извлечем от него. Затова тази седмица ще покажем само първият си робот. Представяме ви “Бързият-бавен робот”…

Leave a comment