Зареждане на телефон при каране на колело

cvs_0005

През септември месец се върнахме към детството със задачата да “произвеждаме” ток от динамо за колело… и да зареждаме телефони. Звучи ви интересно – ето какво се случи накратко и как да си спечелите едно такова устройство.

Ток от колела

Обади ни се партньор, който искаше да реализира следния проект: хора се качват на колело, въртят и зареждат в рамките на 10-20 минути телефона си. Хубава идея, част от голяма световна инициатива. Съгласихме се да съдействаме за реализацията му и просто поръчахме устройства от Китай, които правят точно това. На българския пазар не намерихме такива. Оставаше само устройствата да дойдат на време и някой от нас да ги монтира. На време!

Устройствата закъсняха

Събитието трябваше да е на 30-ти септември, в София на ул. Шишман. Купени са колелата, велотренажорите. Всичко е приготвено. Но устройства няма. Ще дойдат някъде октомври. Не можехме да оставим партньорите в това състояние и да им се провали събитието. Щеше да е нередно. Затова се наложи да си сглобим устройства, буквално с подръчни материали.

Как се генерира ток

На бързо се купи едно динамо за колело. Поставя се на гумата и генерира ток. Прав ток. Много малко прав ток. 4 волта на 0.5 ампера. Обаче как да го свържеш към USB изход, който е стандартен за всички телефони. Купуваме набързо един преобразувател на прав ток на който единият изход му е USB. Свързваме и запояваме и ток се генерира. Но уви един съвременен телефон му трябват 1-2 ампера ток, за да се зарежда пък ние имахме едва 0.5. Веднага се взима второ димано и внимание деветокласници в ТУЕС – динамотата се свързват как? ….. – свързват се паралелно. Едното динамо дава половин ампер, другото половин и телефоните почнаха да се зареждат. Купиха се и се сглобиха за отрицателно време още няколко такива за останалите колела. Няколко изгорени ръце по-късно и телефоните се зареждат. Всичко се поставя предишната вечер в едни кутийки да има поне някакъв вид.

В деня на събитието

Велотренажори се монтират. Устройства се монтират. Първите хора идват ииии – когато на телефона са ти пуснати WiFi, локация, FB Messenger, Vider, Whatsapp и слушаш музика и тн и тн, то зареждането е трудно. Но след като спреш всичко и телефоните започнаха да се зареждат. Някои хора въртяха по половин час, целите ставаха червени от умора, но не се отказваха. Имаше телефони, които се заредиха 10-20%. Беше пълен успех. Толкова бяха упорите хората, че към 14:15 дори счупиха едното динамо. Счупиха го. Механично го повредиха от въртене. Такова нещо не бях виждал. Веднага се снабдихме се резервно. Свързване набързо и събитието продължи без никакви трудност.

cvs_0025

Останаха ни 3 устройства – едното може да е ваше

Същите тези устройства, които закъсняха, пътуват някъде насам и честно казано бихме искали да ги подарим, на някой от вас. Едното излиза 120-130 лева фабрично произведено. Ние си сглобихме аналог за 30-40 лева. Искате едно такова устройство подарък, с безплатна доставка – направете следното:

  1. Снимайте се с източник, с консуматор или “преносител” на ток. Няма никакво значение какъв, (но ако снимка и от АЕЦ-а получим ще е супер забавно 🙂 )
  2. Качете снимката във FB
  3. Тагнете “Училище по роботика “Robopartans” в тази снимка. Сложете #robopartans в описанието. Така можем да проследним снимките.

На средата на месец ноември – около 10-ти, видно жури в състав, екипът на Робопартанс, ще заседава и подложи вътрешно на вот, които са трите “най-интересни” снимки с генератори, консуматори или “преносители” на ток. Наградете се с едно такова устройство и вече никога не оставяйте без батерия на телефона, особено докато карате колело.

Ето ги и устройствата.

img_20161010_153131

Leave a comment