Пароли за учениците в Robopartans

password

Съвременният интернет е силно базиран на потребители и пароли. В тази статия ще се опитаме да убедим всеки ученик колко сериозно нещо са паролите и как трябва да се обръща специално внимание на тяхното измисляне и използване.

За да получите усещане за важността на паролите, ще дадем пример, че в момента всяка секунда онлайн системите, които разработваме, получават десетки заявки за неоторизиран достъп. Което, бих казал, е нормалното за интернет. За още конкретни рискове ще пишем в някои от следващите статии.

 

Какви точно пароли използват учениците

В “Робопартанс” многократно сме разказвали за важността на паролите. В обучителната ни система https://robopartans.com/m2 всеки ученик разполага с парола, като така показваме как трябва да изглежда една парола и как да се използва.

Защо се променят

Важно е паролите да се подменят често. Затова от днес всички наши ученици ще трябва да си измислят нови. Правим го, за да бъдем проактивни към сигурността, а не да реагираме реактивно при проблеми. В профила на ученика има все повече лична информация, която трябва да бъде все по-сигурно защитена.

Как трябва да изглежда една парола

Основната сигурност в една парола идва от свойството ѝ тя трудно да бъде научкана от компютър. И ако компютър може да проверява десетки, дори стотици хиляди различни пароли всяка секунда, важното е тази парола да бъде сложна.

Правилата към паролите обаче са прости:

 1. Паролата трябва да е дълга – 10 символа е минимум, но се борете за повече
 2. Паролата трябва да съдържа малки, ГЛАВНИ букви, числа (1,2,3…) и специални символи (@#$%^)
 3. Паролата трябва да се пази в тайна

Как да изберете прилична паролата за вас или за ученика ви, която да МОЖЕ да запомните ЛЕСНО.

 1. Хванете първата книга до вас
 2. Отворете на произволна страница и прочетете първите 7-8 думи от произволен ред
 3. В моя случай този ред е “Един от алтернативните съвременни сценарии твърди, че”. Запомнете изречението.
 4. НЕ си измисляйте изречението. Просто го прочете от книга от произволна страница. Не от първата, защото много хора може да отворят същата книга на същата първа страница. Не избирайте любима песен, любим автор, любим филм, любима реплика и каквото и да е друго, за което можете да се сетите. Можете ли вие да се сетите, значи и други са се сетили преди вас.
 5. Вземете първите букви на всяка дума в изречението – това са “еоасстч”
 6. Забележете, че такава дума не съществува в никой речник. Това е много важно. Но е доста лесно да я запомните. Просто повторете изречението.
 7. Направете една или повече от буквите ГЛАВНИ.
 8. “еоаСстч”
 9. Намислете си поне две цифри. Примерно 8 и 2. Може и повече.
 10. Добавете тези цифри някъде в паролата.
 11. Паролата става “ео8аСстч2”, или “8еоа2Сстч” или “еоаСстч82”.
 12. Изберетие си специален символ от клавиатурата – примерно “%” или “/”, или “*”, или който и да е друг специален символ. Сложете го в паролата и запомнете къде го слагате. Някъде по средата, отпред или отзад.
 13. Паролата става примерно “%ео8аСстч2”.
 14. Заменете буквите с английски. Ако първоначалното ви изречение е на английски, ще е по-лесно. Ако ли не, просто ще трябва да ги замените с чиста транскрипция, като дори не е важно да следвате официалните права за транскрипция.
 15. Паролата става “%eo8aSstch2”
 16. Поздравления. Вече имате парола с прилична сигурност, която се помни лесно – писането на паролата е всъщност да си повторите изречението – “% edin ot 8 alternativnite Suvremenni scenarii tvurdi, che 2”.

Допълнителни важни забележки

 1. За да стане паролата още по-дълга, просто прочетете по-дълго изречение. Или си намислете по-дълго число. Или изберете повече специални символи. Или всичко наведнъж. Но и така да я оставите имате прилична сигурност от тук нататък.
 2. Не забравяйте поне веднъж в годината да я подменяте и никога не използвайте една и съща парола за всичките си потребители в интернет. Никога.
 3. Тази парола не е перфектна, защото не е случайна. Статистически вероятността една дума да започва с буквата “Т” е по-голяма от това тя да започва с буквата “Ю” например.
 4. Ако ще четете изречение от книга, то със сигурност в паролата ще има “о” или “и”, или “а”, или някоя друга буква от предлог, защото вероятността изречение от 7-8 думи да има предлог е голяма. Това допълнително прави паролата не перфектна.
 5. Има още по-интересни и добри начини да работите с пароли. В идеалния случай паролата трябва да е напълно случайна, но до там ще стигнем в някоя от следващите статии.

Успех!

Leave a comment