Онлайн присъствието на роботите

И така.

Да продължим със следващите “важни” въпроси:

  1. Как вашата статия да стане свежа в svejo.net?
  2. Колко “сателита” са ти необходими, за да вдигнеш определени ключови думи до първи страници в google?

Днес искам да ви разкажа за Никола Симеонов, преподавател в Робопартанс, който поема част от групите и реализира голяма част от усилията ни за популяризиране на роботиката в онлайн (пък и не само) пространството. Както немалка част от отбора ни, и той е завършил Технологично училище “Електронни системи” в специалност Системно програмиране. Неговата страст е онлайн присъствието. И тук става интересно – twitter, svejo, facebook, seo, блогове, сателити, wordpress, кампании, игри, материали. Ники не разбира само от програмиране, сайтове и оптимизация и с радост ще ви разкаже за готините модели на Хонда, за прекъсвачите на оборотите, за заварените диференциали и още много неща свързани с автомобилите. Определено има какво да разкаже на учениците. И между другото, успява да реализира горните проблеми.

Разбира ли Никола Симеонов от роботика и информационни технологии? – меко казано всички от ТУЕС разбират от информационни технологии. Дело на Ники са няколко сайта, блога и включително Парти център “Робопартанс”. Ники бе един от участниците в първите ни занятия с роботи базирани на Ардуино и няколкото състезания, последвали след това. Интересни видео материали и снимки могат да се открият на сайта на ТУЕС в статиите В ТУЕС стартира обучение по Arduino Open Source Hardware, Arduino страсти в ТУЕС!, както и в Youtube канала ни.

Може ли Никола Симеонов да контролира интернета? – примерно да. Интересно е да знаеш повече за структурата на информацията в интеренет, как тя може да бъде използвана, популяризирана и достъпвана. Разговорите с Ники относно интернет и онлайн присъствието на Robopartans ми напомнят за филма “Матрицата” – във втората част разказаха за врати, през които може да минаваш и да достигаш различни части на матрицата. Така и Ники успява да мине през някои доста невидими и интересни “врати” и да популяризира всяко късче информация в интернет. Което пък ме подсеща за един друг филм – “Човекът паяк”, в който се казваше, че с “Голямата сила, идват и големите отговорности” (With great power comes great responsibilities).

Обича ли Никола Симеонов да гледа филми? – определено. Затова може би в предишния параграф се сетих за няколко.

Колко различни идеи за популяризиране на роботиката може да генерира Никола Симеонов? – Ники не само пазарува на едро, но и генерира идеи на едро. Някои от супер интересните ще може да се видят през 2012.

За да преподава информационни технологии, един преподавател има нужда от по-широк поглед върху съвременния начин за управление на информацията, а не просто да знае quick sort или рекурсивен алгоритъм за нареждане на Ханойските кули. Необходими са доста повече съвременно интересни неща, като например “Колко “сателита” са ти необходими, за да вдигнеш определени ключови думи до първи страници в google?”

Малко завиждам на учениците, които имат възможност от толкова ранна възраст да разговарят и върху такива проблеми с хората, които им преподават.

Comments (1)

Хей, синът ми има късмет – в неговата група е сега:)

Leave a comment