Научете какво е Биткойн и Крипто-валути

final_600_376_bitcoin

Научете какво е Биткойн

Обяснено като за хора на 5 или 65:

Биткойн протоколът е публична счетоводна книга, в която на всеки десет минути се записва кой адрес с колко биткойн разполага, от къде са дошли и на кого ги изпраща. Копие на тази счетоводна книга се разпраща до всички участници в мрежата и по този начин се гарантира истинността на записаното в нея. Всеки биткойн адрес има своя непробиваема парола и само той може да изпраща своите биткойни до друг адрес. Максималното количество биткойни, което някога ще съществува е 21 милиона, като нови биткойни се издават по програмиран график на всеки 10 минути.

Защо имаме нужда от крипто-валути

Свободното печатане на валутни пари без златен стандарт, или друг лимит обезпечаващ стойността на валутата в обръщение води до ограбване на покупателна способност от хората притежаващи спестявания в дадената валута. От 15ти август 1971 в света вече няма златен стандарт на парите и периодично хиперинфлация ограбва спестените пари на обикновените хора.

Как крипто-валутите променят света

Крипто-валутите са сложни компютърни програми, които оперират с дигитални валути или дигитални активи. Във всяка компютърна програма
може да се създаде алгоритъм, набор от правила и условия, който да води до желан резултат.
Такива алгоритми могат да заместят банките като приемат активи от един потребител и ги предоставят за ползване на друг потребител. Таксите за използване се дават на предоставилия актива, и по този начин всички участници в протокола печелят: единият е получил кредит и създава нов бизнес, другият е дал кредит и получава лихвите за това. Риск за даващият кредита няма, понеже кредитополучателят е заключил актив в протокола на по-висока стойност от кредита. Ако се наложи кредитополучателят да бъде ликвидиран, то активът му се разпродава и се изплаща на кредитодателят.

Дигиталните валути на централните банки не са ли алтернатива на крипто-валутите?

Дигиталните валути на централните банки (Central bank digital currency – CBDC) са просто по-лесно проследими пари, които могат да се разменят единствено чрез електронни носители. При пълна дигитализация на националните валути, няма да можете да направите плащания в брой, които да са анонимни и непроследими. Централната банка ще елиминира нуждата от търговските банки. Централната банка ще бъде пълен монополист върху лихвените проценти и ще може да налага индивидуални лихви според социалната оценка на индивида. Ако някой прецени, може да изтрие или добави няколко нули в профилите в базата данни на банковата ви сметка.

Related Posts

Leave a comment