Как се представи Robopartans на Robotex 2017 и междинни историйки

Как се представи Robopartans на Robotex 2017 и междинни историйки

Ден 1 – LEGO Сумо

В Лего сумото участвахме с 13 отбора – 7 от София и 6 от Варна. В състезанието имаше регистрирани около 310 робота в 31 групи по 10 робота. Всички роботи в групата си играят всеки срещу всеки. Само първият от групата се класира за финалната фаза.

Първото ни участие беше във втора група където попаднаха два наши робота. Свилен и Ян се класираха на второ място в групата си със шест победи и три загуби. Алекс и Мишо направиха 4 победи и 5 загуби, включително от другия български робот в групата и се пребориха за 8мото място.

В трета група Явор и Мишо се пребориха за 5то място с 5 победи и 4 загуби, като победителя в групата им беше робот без загуба!

В пета група 3G’s Bot постигна 3 победи и извоюва 7мо място в групата си.

В шеста група роботът Destroyer на 12-годишните BoAnMag2005 постигна шест победи и стана трети в групата си. Тук някъде е добър момент да споменем отново че няма възрастови ограничения и деца се състезаваха срещу големи мъже и беше много странно и интересно за гледане.

В седма група роботът CrazyMax на TheBotBusters направи 5 победи и извоюва 4то място.

В десета група отново се срещнаха два български робота. Роботът на Отбор Черешка остана десети, но успя да вземе победа. Със 4 победи и 5 загуби „всичко смачка Цвичко“, както е вътрешната ни шега със Никола и Дени. Историята е, че на 21ви ноември, в деня преди да заминем направихме турнир всеки срещу всеки между отборите във Варна и тогава техния робот спечели, като загуби само в един мач. И тогава се роди лафа „Цвичко мачка всичко!“. После докато чакахме за групата си на Robotex се родиха следните два варианта: „Или Цвичко мачка всичко, или Всичко мачка Цвичко“ 🙂

Последва голяма пауза докато дойде ред на двадесета група и следващото ни участие. В нея ТеоБот на Heavy Crushers постигна 5 победи и пето място.

В 23-та група сумо роботът на Косьо постигна 4то място със 5 победи. В тази група победителят също нямаше загуби и дори е възможно да е бил бъдещият шампион, понеже знам, че накрая спечели италиански робот.

В 25-та група отново имаше два робота от България. Тази група беше много оспорвана! Роботът на Чавдар имаше 5 победи и все пак е само 7ми. Коко и Андреа имаха 6
победи и заедно с още два отбора с по 18т си оспорваха второто място. В крайна сметка Коко и Андреа са 3ти в групата си, побеждавайки четвъртия и губейки от втория. За протокола и Коко и Андреа са на по 10 години. Победител в групата им беше мъж с физиката на фитнес-маниак и робот с името My Little Ponny!
Любопитен момент беше, че един от опонентите на Коко и Андреа се оплака, че използваме бели лего части и заблуждаваме сензорите на противника, че е достигнал до ръба на полето. Поздрави и благодарности на Свилен за идеята и за това, че ни услужи с такива части за състезанието. Та опонента се оплака и съдията се канеше да дисквалифицира нашия робот. Обяснихме му спокойно, че няма такова нещо в правилата, той се допита да колеги и ни се извини.

В 27-ма група беше последният български робот за деня. До момента нямахме класиран отбор за елиминациите. Петър, Недко и Росен започнаха добре групата с три победи и една загуба. Имахме мач срещу видимо по-големи момчета и забелязвам как роботът им тръгва очевидно преди нашият. В третата битка от мача успявам да извадя телефона си и да измеря времето им за пускане. Със сигурност е по-малко от 5 секунди и обявявам контестация пред съдията. Той също измери няколко пъти и все получаваше времена под 5 секунди, макар че не съм му надничал през рамото. В крайна сметка главният съдия дойде и накара руснаците да препрограмират робота си. Съдиите помолиха мен да измеря лично и хронометъра им закова на 5.0 секунди.
Преиграваме мача и вместо да паднем 0:2 бием 2:0 и това ни е записания резултат.
Сам следи другите мачове и ни казва, че тези от които имаме загуба са паднали 2 мача.
Правим серия от победи до края и сме първият и единствен български отбор, който излиза от групата си!

После на елиминации ни заобикалят, бутат ни в гръб към ръба и губим. В следващият мач малък тънък клин ни повдига от полето и сме елиминирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *