Автомобили в Майнкрафт

2015-07-18_12.00.37

След въздухоплаването и корабоплаването, дойде време и на автомобилното движение.

След като в сървъра вече имаме няколко километра магистрали и поне три детелини, вече е време да добавим и коли, които да се движат по пътищата. Това е постигнато с плъгина uCars.

kola

За да може играч да кара кола, първо трябва да получи книжка. За целта трябва да напише командата /ulicence, която ще му обясним накратко нещата описани в тази статия.

Нещо което не пише там е, че чрез клавиша за скок може да се смени режима на управление от мишка към клавиатура и обратно.

След като играча получи книжка и постави миньорска количка върху каменен блок, може да се окаже че няма гориво за колата в себе си. Горивото е камък от ада (Netherrack) и един блок е достатъчен за да се преминат около 70 блока с колата. Netherrack-ът е материал, който гори, намира се в огромни количества под земята и е евтин. Всеки играч има право да продава гориво в бензиностанции (сграда, в която има chestshop, както е описано в статията за икономика) и сам да определя цената на горивото си.

Призоваваме тези, които решат да изкарват пари като копаят netherrack, да копаят тунели 3х4 блока, които после да продадат на админа като разклонения на метрото. Пишете ни на mc(at)robopartans(dot)com 😉

Колите могат да се движат по-бързо от нормалното по два начина: чрез десен клик по самата количка с предмети и заради блоковете, по които преминават.
Предметите са три вида:

  • малко ускорение: REDSTONE
  • средно ускорение: COAL
  • максимално ускорение: BLAZE_ROD

При блоковете става още по-интересно.
Както знаете, пътищата при нас трябва да са изградени от гладък камък, или каменни плочи и по тях колите се движат много лесно. Ако обаче колата премине през обсидианов блок ще получи допълнително ускорение. Ако премине през смарагден блок ще излети във въздуха. А ако премине през гъба (sponge) всички бонус ефекти ще се премахнат.
Светофарите също са активирани, но тях ще трябва да разучите самостоятелно.

Вече е досадно да повтаряме, че търсим реализъм в сървъра, но нямам как да не го споменем, щом става дума за катастрофи! Ако се блъснете в живо същество, колата ви се чупи и става катастрофа.

Когато излезете от колата си, няма да можете да я приберете в инвентара си, затова ще е добре да прибирате колите си в гаражи и да паркирате на паркинги, ако искате да си намерите колата на следващия ден 😀

За какво са ни коли, ако не можем да се състезаваме с тях, но за това в следващата статия!

Две видеа от нашите журналисти:

Leave a comment