Предварителния кръг във Варна (FLL 2015г.)

На 14-ти декември се състоя Общинско състезание по роботика във Варна, предварителен кръг на националното състезание по роботика, за ученици от 10 до 16 годишна възраст. Състезанието е част от международните състезания FIRST LEGO League, в които участват 240’000 ученици от цял свят. Във Варна за състезанието се готвиха 34 ученици от 7 отбора. Четири от отборите бяха от ученици на Училището по роботика Robopartans, а три от отборите бяха спонсорирани за участие от Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“. Дирекцията подкрепи състезанието като част от Младежкия Форум за 2014та година и състезанието се проведе в концертната зала на Младежки дом.

В началото седемте отбора изиграха по две срещи по междуси за да се определят най-добрите четири отбора, които да продължат към директните елиминации.

В първият полуфинал отборът Brothers in Arms постигна 125т на първото си пускане и 100т на второто си пускане, като по този начин елиминира отбора PsychoTech, постигнал общо 80т.

Вторият полуфинал между вторите и третите беше доста по-оспорван, тъй като след първата си победа с 125:80, Dark Defenders изгубиха с 55:80 от ELM. Общият резултат обаче класира Dark Defenders на финал със 180 срещу 160т.Мачът за третото място ще остане в историята с рекорд за най-много повредени модели на мисии за единица време. В лагерите и на двата отбора възникнаха непредвидени грешки и роботите при всяко пускане разрушаваха нов и нов модел. В крайна сметка роботът на PsychoTech успя да донесе точки на отбора си и да им извоюва третото място.

_firstЛюбопитното във финалния сблъсък беше разликата във възрастта и ръста на състезателите. Dark Defenders е отбор съставен от 10-годишни деца, роботът на които постигаше 100-125т в по-добрите си мачове, и между 20 и 50т в по-слабите. На другото поле бяха 15-годишни момчета от Математическата Гимназия, които имаха най-нисък резултат от 95т, а в останалите си пускания правеха над 120т и дори 165т. Крайният резултат беше безапелационна победа за големите със 260:20 и покана за участие на състезанието в София през февруари 2015.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *