Относно FLL състезанието през 2014 година

Тази статия дава повече яснота относно FLL състезанието през 2014 година.

Накратко: До момента с екипа сме направили всичко възможно през 2014 година състезание да се състои. Състезание в България правим бързо. Доказали сме, че можем. Основното нещо, което не се знае е какво се случва с българските отбори след като минат локалния кръг в България. В момента сме в очакване на отговор от ЛЕГО и FIRST.

В детайли: FIRST и ЛЕГО не ни позволиха да бъдем регионален партньор на състезанието за България. Основният аргумент бе, че България с общо 50 отбора, които очакваме в следващите години, е прекалено малък пазар и те, цитирам с превод, “нямат ресурса да се занимават с нас”. Затова е необходимо да си партнираме с друг регионален партньор. Досега това бяха Hands on Technology, които ни помагаха в организацията на състезанието през последните години. Уговорката с тях бе за три години, които изтекоха през 2013. През 2014 трябва да намерим други регионални партньори. Пътуването до Германия е скъпо и можем да си го позволим само за един, най-много два отбора. Затова предпочетохме, а и ЛЕГО ни препратиха, да потърсим партньорство от Словения, Гърция и Турция. До там можем да пътуваме и с коли и да пратим повече отбори.

Отговор обаче получихме единствено от Гърция. Имахме разговори и срещи с тях. Когато ни попитаха за нашите искания ние имахме едно единствено: Българските отбори да се състезават на равни начала с всички останали и реално да могат да продължат през гръцкия кръг (алтернативата, която ни предлагат от Гърция е българските отбори да се състезават, но да не могат да продължат напред и да се възползват от квотата на Гърция, което за нас е неприемливо). След това наше искане загубихме всякакъв контакт с колегите и в момента чакаме повече информация от ЛЕГО, какво да направим от тук нататък. Поръчката и закупуването на полета, подготовката на зала, спонсори, партньори, ученици, ментори и всичко останало можем да го направим, но нямаме яснота и не зависи от нас, как българските отбори продължават напред в етапите на състезанието, след като са преминали кръга в България.

Основна наша цел е да могат български отбори да стигат до финалите в САЩ и потокът, в който малката ни, неинтересна като пазар страна е поставена, реално да позволява достигането до този финал. До момента това е постигано веднъж от отбора на KASAPIN40, които се класираха 4-ти на финалите на Hands on Technology през 2013-2014. Това четвърто място не им позволяваше да продължат към Щатите. Тогава те размениха квоти с втория отбор – Epunkte от Германия.

Какво може да направите вие: 

Можете да пишете на ЛЕГО и на FIRST. Пишете на d.anachkov@robopartans.com да има вашия контакт и ще ви пишем по-нататък, точно дали и как да се свържете с тях.

Leave a comment