Наистина ли ви трябва робот, който да готви или да ви "носи бирата"?

Не ме разбирайте по грешно. И аз съм обичам бира. Но когато става въпрос за роботи и бира много често чувам едни и същи въпроси:

“А може ли да ми направиш робот, който да ми носи (отваря) бирата?”
или в друг контекст
“А можеш ли да ми направиш робот, който да готви?”

Общо взето това са първите реакции на голям процент от хората, когато разберат с какво се занимаваме. От известно време се замислям какво всъщност означават тези въпроси. Положителни ли са, отрицателни ли са, показват ли някакво отношение. Защо примерно никой не иска робот, който да му заключва вратата вкъщи, или който да оправя леглото сутрин или много други.

Аз имам своите отговори, но преди да правим изводи бих да проведа кратка анкета:

[polldaddy poll=5493177]

Comments (3)

Според мен, хората с които си говорил възприемат (бъдещите) роботи като хай-тек домашни любимци. Всички се радваме когато кучето или котето прави някакви номера и казваме колко е интелигентно, но никога не бихме му възложили отговорна задача. И с роботите е така – хората искат от тях да поемат досадните задължения, а не отговорностите им.
Иначе, интересен блог. Ще се следи 🙂

Да. Хората искат роботите да поемат досадни задължения. И тук си мисля: толкова ли е досадно да си сготвиш нещо? Не е ли по-досадно да почистиш прахта от мебелите и защо никой не иска такива роботи. 🙂

Leave a comment