Свилен Бакалов

Ученик

Свилен идва при нас, когато е в 5-ти клас и започва с първото ниво за неговата възраст и по-късно стига до състезателна роботика.

Когато той завършва всички нива, заедно с другите ученици в групата сформират отбора Master Bricks (“MB”) и започват да се готвят за състезания.

С този отбор Свилен участва на 3 състезания “Роботика за България”, където печелят две отличия за Робо дизайн и едно отличие за изследователски проект, който е на тема “Опазване на делфините в Черно море”.

В отбора си Свилен най-много работи върху дизайна на робота и програмирането.

В края на тази година, Свилен ще се готви за състезанието в Естония и ще участва със същия отбор.  

Роботиката помага на Свилен в социалния живот, като му предава една увереност, да контактува с различни хора. Също така го учи как да работи в екип, като екипната работа в неговия отбор представлява следното: ако има пет различни гледни точки и пет предложения за решаване на дадена задача, се изпробват всички предложения и се взима най-правилното на база опита и резултатите от различните предложения.

Научава се да разбива “Голямата” задача на малки задачи, и след това да сглоби пъзела и да се получи добър краен резултат. Свилен споделя с нас, че метода с “Голямата” задача му е помогнала много в училище.